Konferencija EU4TECH

U Beogradu je 15. i 16. oktobra održana konferencija posvećena prioritetima u izradi Strategije pametene specijalizacije Srbije, sa osvrtom na širu regionalnu perspektivu Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope i ulozi koju u ovakvim procesima imaju inkubatori i naučno-tehnološki parkovi.

Konferencija je organizovana od strane Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije (JRC), Ministartsva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i EU4TECH projekta finansiranog od EU. Događaj je okupio ključne stejkholdere iz regiona koji su imali priliku da razmijene iskustva i razgovaraju o modelima bliže saradnje.

Učešće na konferenciji su imali i predstavnici iz Crne Gore, a v.d. izvršnog direktora Naučno-tehnološkog parka Crne Gore, Velibor Bošković je imao priliku da učesnicima prezentuje viziju i misiju budućeg rada NTP CG.

Na konferenciji se osim prioriteta Strategije pametne specijalizacije Srbije (4S) proisteklih iz procesa preduzetničkog otkrivanja, kao i mjera za njihovo sprovođenje, diskutovalo i o iskustvima EU, mogućim izazovima koji se odnose na sprovođenje strategije, kao i o široj regionalnoj perspektivi Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope, regionalnim lancima vrijednosti i potencijalima regionalne saradnje u prioritetnim oblastima 4S.

Posebnu pažnju na konferenciji je privukla i diskusija o tome kako se naučni parkovi, inkubatori i akceleratori u regionima Zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope mogu razvijati, kao i u kojim pravcima je neophodno taj razvoj usmjeravati.

Pretraži