BoostMeUp – lansiranje startupova u poslovnu orbitu

Predakceleracijski program „BoostMeUp“ u organizaciji IPC Tehnopolisa Naučno-tehnološkog parka i „Amplituda“ – ključna podrška razvoju startapova u Crnoj Gori

Program „BoostMeUp“, nastao kao jedinstveni spoj ekspertize, umreženosti i inovativnih platformi, jedinstvena je prilika domaćim mikro i malim preduzećima kao i razvojnim timovima da postave svoju biznis ideju u poslovni ekosistem kroz niz strateških aktivnosti i uz saradnju sa regionalnim i EU ekspertima.

Riječ je o nacionalnoj platformi koja za cilj ima povećanje broja inovativnih kompanija sa tendencijom brzog rasta ili startapova. Na taj način ostvaruje se uticaj na digitalizaciju privrede Crne Gore kroz razvoj preduzetničko-inovativnog ekosistema i kreira platforma za nove alate i vještine kako bi se promovisao inovativni i preduzetnički potencijal.

Nakon inicijalnog poziva timovima koji imaju ideju/koncept ili formirano preduzeće, te odabira najboljih, počinje petomjesečni program koji za cilj ima da polaznicima tj. budućim startapovima pruži neophodna znanja i iskustva kako bi pokrenuli biznis. Pored nacionalnih, regionalnih i eksperata iz zemalja EU sa višegodišnjim znanjem i iskustvom u navedenim oblastima, timovima je obezbijeđena i finansijska pomoć kako bi pokrenuli biznis.

Program će, nakon selekcije timova, u pet mjeseci sve ideje i startupove koji budu odabrani provesti kroz sedam modula predakceleracije tj. ključnih oblasti za razvoj njihove ideje sa vrhunskim ekspertima. Na kraju, u okviru Western Balkan Startup Foruma 2020. godine biće organizovan Montenegro Pitching contest gdje će biti izabran pobjednik Programa.

U konačnom, cilj je da povezivanjem sa investitorima, biznis anđelima iz zemlje i regiona podstaknemo kompanije da ulažu u startapove i kreiramo moderno domaće tržište za inovacije.

Dosadašnja praksa je pokazala da veliki broj ideja, naročito onih inventivnih nisu uspjele da izađu na tržište upravo zbog nedostatka naprednog promišljanja prilikom razvoja i realizacije poslovne ideje. Program je posebno usmjeren na aspekt osnaživanja timova i prezentacije poslovnih ideja investitorima. Implementacijom ovog programa ostvariće se značajan iskorak u relizaciji politika Evropske unije kojom se potenciraju novi modeli ekonomskog razvoja na nacionalnom ili regionalnom nivou baziranom na ciljanoj podršci naučno-istraživačkim i inovativnim aktivnostima.

Upravljački tim programa “BoostMeUp”

Pretraži