Predstavljen BoostMeUp projekat pred-akceleracije

Montenegrin Engineering Winter School 2020

Izvršni direktor Naučno-tehnološkog parka Crne Gore, Velibor Bošković danas je na otvaranju Montenegrin Engineering Winter School 2020 imao priliku da polaznike škole kao i sve prisutne upozna sa radom NTP CG i aktuelnim Programom BoostMeUp.

Cilj zimske škole je da studente i zainteresovane profesionalce upozna sa aktuelnim inženjerskim vještinama, kao što su 3D štampa, virtuelna stvarnost i web programiranje. Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom UCG, Ministarstva nauke, Elektrotehničkog fakulteta i kompanije M:tel.

Na uvodu svog izlaganja Bošković je napomenuo da je NTP osnovan u partnerstvu Vlade CG, Ministarstva nauke i Univerziteta Crne Gore, a sa svojim aktivnostima otpočeo 20. Septembra 2019. Godine i da će u 2020. Godini značajno intenzivirati svoje aktivnosti.

“ Ono što slijedi je jedan intenzivan period pred nama kada ćemo pokušati da uspostavimo jedan ozbiljan sistem za podršku razvoju startapovima i inovativnim kompanijama, kao i akceleraciju razvoja već postojećih, pogotovo visokotehnoloških kompanija”.

“NTP CG kao integralni dio univerzitetskog kampusa Tehničkih fakulteta dobija svojevrsnu stratešku prednost u odnosu na kolege iz regiona, i to je jedan bitan preduslov za uspijeh rada ovakvog modela podrške,” kazao je Bošković.

Naveo je da NTP ima za cilj kreiranje većeg broja inovativnih startapova kao i pružanje podrške već postojećim kompanijama kako bi se dalje razvijale i nastupale na globalnom tržištu.

U izlaganju je naglasio da će NTP imati za cilj da podrži različita primijenjena naučna istraživanja koja imaju za cilj da se na osnovu tih istraživanja kreiraju novi startapovi pogotovu u saradnji sa svim istraživačima sa UCG ali i svih ostalih univerziteta iz Crne Gore. Ovim se želi pružiti prilika svakom pojedincu da svoje kreativne ideje, znanja i istraživanja plasiraju na tržište.

“Cilj nam je motivisati startap zajednicu da razmišlja preduzetnički, kreativno i inovativno kako bismo došli do najboljih startapova koji mogu CG predstaviti u svijetu, a prevashodno radi razvoja crnogorske ekonomije u cjelini i njene transformacije ka digitalnoj ekonomiji.”

Bošković je takođe sve prisutne upoznao i sa porojektom BoostMeUp kao i svim pojedinostima koje prate taj Projekat.

Naglasio je da je cilj Projekta targetirati startap zajednicu u CG kao i odabir onih najboljih koji imaju najveći potencijal za rast i razvoj, kao i nastup na globalnom tržištu.

Kroz S3 Strategiju Pametne Specijalizacije definisana su četiri strateška prioriteta u kojima Crna Gora u narednom periodu želi da se specijalizuje, a to su: održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, energija i održiva životna sredina, održivi i zdravstveni turizam i ICT kao horizontalna nit koja povezuje sve ove sektore. Naglasio je da je Program u potpunosti usklađen sa prioritetima ove strategije te se na taj način obezbeđuje sinergija ove dvije oblasti na najbolji mogući način.

“Podrškom startapovima doprinosimo razvoju cjelokupnog startap ekosistema i ukazujemo na značaj usmjeravanja svih aktera Crne Gore da usmjere svoje programe ka ovim sektorima kako bi na pravi način odgovorili izazovima budućnosti. Želja nam je prije svega motivisati sve mlade ljude da se odvaže na to da svoje poslovne i kreativne ideje realizuju kroz startap biznis. To je moguće samo ukoliko su ti mladi ljudi otvoreni, vrijedni, spremni na odricanje, radni i kreativni, sposobni i definitivno otvoreni za nove ideje, jer buduće tržište rada postaje sve fleksibilnije i mobilinije, tako da ćete svi u jednom trenutku da se takmičite sa vašim kolegama iz cijele Evrope.”

Kroz mentorsku podršku kako regionalnih tako i evropskih mentora svi će učesnici dobiti veliku podršku na svakom koraku razvoja svoje ideje. Kontinuirana šestomjesečna podrška će učesnicima pružiti priliku da biznis ideje plasiraju i na regionalno tržište.

Bošković je istakao da je namjera Programa da animira što veći broj investitora kako bi startap kompanije koje su u modelu podrške bile finansijski osnažene kako bi svoje ideje mogli plasirati na šira tržišta.

“Ono što je naš doprinos startap idejama jeste takozvani seed kapital  za kreiranje prototipa proizvoda ili usluge koji se kreće u iznosu od 4500 EUR po timu, jer je to ono što je timovima neophodno za pokrivanje određenih troškova, kako ljudskih tako i materijalnih.”

Obavijestio je prisutne i o formiranju Inovacionog Fonda koji se osniva od strane Ministarstva nauke, gdje će se kroz određene grant šeme moći dobiti finansijska sredstva za finansiranje inovativnih ideja.

Sa završetkom Programa se saradnja učesnika sa organizatorima ne završava jer će određeni učesnici dobiti i priliku da uđu u dalji program podrške IPC Tehnopolis,NTP CG i Amplitudo kako bi njihovi proizvodi i ideje dobili tržišnu valorizaciju.

Na kraju svog izlaganja Bošković je svim polaznicima poželio sreću u pohađanju škole i pozvao ih je da apliciraju za neki od dva ponuđena Programa koja im stoje na raspolaganju.

Pretraži