European Enterprise Promotion Awards (EEPA)

European Green Deal

Evropska komisija i ove godine prepoznaje i nagrađuje izvanredne inicijative, najbolje, najoriginalnije i najkreativnije projekte ili programe na polju razvoja preduzetništva kroz Takmičenje za najbolju ideju u oblasti promocije preduzetništva – European Enterprise Promotion Awards (EEPA). Svake godine proglašavaće se panevropski dobitnici nagrada i poslužiće kao inspiracija drugima da pokrenu posao.

Geografski obuhvat takmičenja uključuje 27 država članica Evropske unije kao i pridružene zemlje u programu COSME: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo *, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Srbiju, Tursku, Jermeniju, Moldaviju, Ukrajinu, Island i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Svi učesnici koje je njihova država nominovala za Evropske nagrade za promociju preduzeća biće pozvani da učestvuju u ceremoniji dodjele nagrada. Informacije o svim inicijativama nominovanih biće objavljene na veb lokaciji Evropske nagrade za promociju preduzeća (EEPA) i učiniće ih dostupnim najširoj javnosti. Kampanja za odnose sa medijima i društvenim medijima javno će objaviti nominovane kandidate kako bi se osiguralo da pobjednici dobiju priznanje koje zaslužuju u svojim vlastitim izbornim jedinicama, kao i u ključnim evropskim medijima.

Dobitnici će se dijeliti u dvije kategorije, i to: dobitnici nagrada za kategoriju za kreativno sprovođenje preduzetničkih praksi i jedan ukupni pobjednik za nagradu Velikog žirija, a pored samog priznanja, pobjednici će biti prepoznati i po svojoj kreativnosti i uspješnoj implementaciji. Oni će stoga biti u prilici da inspirišu druge djelujući kao uzori širom Evropske unije.

Pravo učešća imaju nacionalne, regionalne i lokalne institucije i organizacije, gradovi, regioni, jedinice lokalne samouprave kao i javno-privatna partnerstva između javnih vlasti i preduzetnika, obrazovnih programa i poslovnih organizacija. Postoji šest kategorija nagrada i svaka će prepoznati lokalne, regionalne ili nacionalne inicijative koje uspješno podstiču rad svog preduzeća:

  • Promovisanje preduzetničkog duha;
  • Ulaganje u preduzetničke vještine;
  • Poboljšanje poslovnog okruženja;
  • Podrška internacionalizaciji poslovanja;
  • Podrška razvoju zelenih tržišta i efikasnosti resursa;
  • Odgovorno i inkluzivno preduzetništvo.

Ukoliko imate projekat ili inicijativu koja odgovara predmetu Takmičenja, a sprovodi se minimum 15 mjeseci, odnosno već je ostvarila određene rezultate koje je mogu kvalifikovati za priznanje prijavite se Privrednoj komori Crne Gore do 01. maja 2020. godine. Nakon toga će Komora, u skladu sa kriterijumima koje propisuje Evropska komisija, izabrati nacionalne pobjednike koji će predstavljati našu zemlju na finalnom evropskom takmičenju.

Izvor: PKCG

Pretraži