Hitan poziv za startupove sa rješenjima za Corona virus

Fond Evropske komisije od 164 miliona eura

Evropska komisija vjeruje u kreativnost i kalibar evropskih startapova u svojoj nedavnoj komunikaciji sa preduzetničkim ekosistemom.

Komisija je poslala poziv startapovima i malim i srednjim preduzećima sa tehnologijama i inovacijama koje bi mogle da pomognu u liječenju, testiranju, nadgledanju ili drugim aspektima epidemije Corona virusa da se hitno prijave u sljedeći krug finansiranja od strane Evropskog savjeta za inovacije.

Rok za podnošenje prijava za akcelerator EIC-a je u srijedu, 18. marta (lokalno vrijeme u Briselu) do 17 sati. Sa budžetom od 164 miliona eura, ne postoje unaprijed definisane teme, a aplikanti sa relevantnim inovacijama za Coronavirus biće ocijenjeni na isti način kao i ostali podnosioci zahtjeva.

Imajući to u vidu, Komisija namjerava da ubrza dodjelu grantova EIC-a i mješovitih finansija (kombinujući grantove i ulaganje u kapital) inovacijama relevantnim za Corona virus, kao i da olakša pristup drugim izvorima finansiranja i ulaganja.

EIC već podržava određeni broj startapova i malih i srednjih preduzeća sa inovacijama relevantnim za Corona virus, a kojima su dodijeljena sredstva u prethodnim krugovima. Ovo uključuje projekat EpiShuttle za specijalne izolacione jedinice, m-TAP projekat filtracione tehnologije za uklanjanje virusnog materijala i MBENT projekat za praćenje mobilnosti ljudi tokom epidemija.

Izvor: EU-Startups

Pretraži