#EUDATATHON 2020

Inoviranje sa otvorenim podacima EU

19. februara 2020. godine pokrenuto je četvrto izdanje EU Datathona, takmičenja koje je bazirano na otvorenim podacima. Za učestvovanje na ovom takmičenju potrebno je predložiti razvoj aplikacije koja povezuje i koristi otvorene skupove podataka. U aplikaciji je potrebno prikazati mogućnosti za konkretne poslovne modele ili društvena preduzeća. Takođe se očekuje da pronađu odgovarajuće nove pristupe i rješenja koji će pomoći Evropi da postigne važne ciljeve koje je postavila Evropska komisija korišćenjem otvorenih podataka.

Stoga, ona bi se trebala uklopiti u jedan od sljedećih tematskih izazova:

  • Izazov 1: „Evropski zeleni dogovor“
  • Izazov 2: „Ekonomija za ljude“
  • Izazov 3: „Novi podsticaj evropskoj demokratiji“
  • Izazov 4: „Evropa odgovara digitalnom dobu“

Svoj prijedlog sa kratkim opisom možete podnijeti do 3. maja.

Imate šansu da pokažete potencijal koji stvaraju otvoreni podaci u današnjem društvu i, naravno, vašu kreativnost i talenat!

U uži izbor ući će dvanaest pobjedničkih timova (tj. tri tima po izazovu). Ako ste među njima, bićete pozvani da razvijete svoju aplikaciju i predstavite je 13. i 15. oktobra tokom 18. Evropske nedjelje regiona i gradova u Briselu, događaja koji privlači više od 9 000 učesnika iz cijelog svijeta.

Na tom događaju biće odabrana tri tima kojima će biti dodijeljene sljedeće nagrade (za svaki od izazova):

  1. Prvo mjesto: 12.000 EUR
  2. Drugo mjesto: 8.000 EUR
  3. Treće mjesto: 5.000 EUR

EU Datathon 2020 organizuje Kancelarija za publikacije Evropske unije, u saradnji sa Generalnim direktoratom Evropske komisije za regionalnu i urbanu politiku.

Više informacija možete pronaći na sljedećem linku: https://op.europa.eu/en/web/eudatathon

Izvor: PKCG

Pretraži