Ko su pobjednici prvog online hakatona u Crnoj Gori?

CORONATHON

Kako razviti ideju u nešto što će za 48 sati izgledati kao rješenje koje samo nekoliko nedelja dijeli od implementacije, najbolje zna naših 15 timova koji su izabrani kao finalisti prvog online hakatona u Crnoj Gori – CoronaThona. Nakon dvodnevnog rada, a za većinu i dvije neprospavane noći, i kratkih “izvještaja” o napretku koje su takmičari dijeili u vidu sceenshotova, fotografija i videa na Slack grupi koja je okupila sve takmičare, znali smo da nam se sprema nešto veliko što obećava da će promijeniti našu zajednicu.

Uz rad sa 30 sjajnih mentora iz različitih industrija, timovi su tokom dva dana preispitivali i unapređivali sve aspekte svojih prijavljenih ideja, koje su za cilj imale pomoć u borbi protiv virusa korona, ali i oporavku od krize nastale usled pandemije. Mentori su im bili od pomoći u svim segmentima, od programiranja i dizajna, do kreiranja biznis modela i osmišljavanja održivosti stvorenih platformi i aplikacija.

Za sve one koji nisu imali prilike da pogledaju live stream, sada donosimo priču o našem velikom finalu, kruni truda, rada, znanja i solidarnosti naše zajednice koje je ovaj hakaton prikazao.

YouLearn, Trguj.Me i AB+ pobjednici

Ono što nas je posebno radovalo kroz razgovore sa svim timovima jeste njihova motivisanost da rad na rješenjima ne staje završetkom takmičenja. Većina će svoj rad nastaviti i nakon hakatona, a kontakti stvoreni tokom samog takmičenja olakšaće im implementaciju rješenja.

Ipak, po izboru stručnog žirija, svojim prezentacijama, odgovorima na pitanja, rješenjem i inovativnošću posebno su se izdvojila tri tima. Pa da krenemo sledećim redosledom:

Treće mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 2.000 EUR osvojio je tim AB+ koji je kao svoj finalni projekat predstavio platformu koja će povećati informisanost dobrovoljnih davalaca krvi o trenutnim zalihama i potrebama zdravstvenih institucija, a uz pomoć aplikacije, krajnji korisnici bi mogli i zakazivati termine u kojima će davati krv i popunjavati neophodne upitnike. Posebnu korist imali bi i zdravstveni radnici, koji bi korišćenjem ovakvog softverskog rješenja mogli i informisati svoju bazu davaoca o hitnim slučajevima i potrebama, pa bi tako svoju platformu stavili na raspolaganje Zavodu za transfuziju krvi sa kojim su već stupili u kontakt.

Ovaj već provjereni tim, koji čine Stefan Fuštar, Vuk Đuranović, Danijela i Miljan Marković, dodatno bi radio na razvoju i održavanju aplikacije, a dobijena sredstva investiraće u sigurnost i obezbjeđivanje neophodnih servera koji će omogućiti da podaci korisnika ne budu zloupotrijebljeni.

Šta je tim AB+ naučio tokom hakatona?

“Do sada smo učestvovali na nekoliko hakatona, i iz svakog takmičenja smo bili bogatiji za nova saznanja u vezi naše struke. Ovaj hakaton je specifičan zbog toga što smo odvojeni, i što nemamo priliku da uživo sarađujemo. Međutim, kroz komunikaciju preko Slack-a I Zoom-a sa našim mentorima, dobili smo korisne savjete za razvoj naše aplikacije.”

Drugo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 3.000 EUR osvojio je tim Trguj.Me, koji je tokom dva dana radio na razvoju crnogorske online prodavnice koja bi svim proizvođačima u našoj zemlji omogućila lakši plasman proizvoda na naše tržište. Uz svoje naloge, proizvođači bi unosili proizvode i tu bi se njihov posao prodaje završavao. Kako kažu iz tima Trguj.Me, cilj im je da omoguće da proizvođači misle samo o što većoj i kvalitetnijoj proizvodnji, dok bi marketing i prodaja bili prepušteni njihovoj platformi.

Tako će realizacijom ove ideje, veliki broj crnogorskih privrednika, i bez znanja iz programiranja ili digitalnog marketinga, moći da plasira svoje proizvode online uz minimalne troškove. Platforma takođe ima i dodatnu funkciju povezivanja prodavaca sa dostavljačima.

Kako kažu iz tima, oni streme tome da ideju realizuju do kraja, a ovaj hakaton će im dati dodatnu vidljivost. Razmišljaju i o širenju i prilagođavanju aplikacije zemljama u regionu, ali cilj im je prvo oporaviti crnogorsko tržište.

Tijana Soković, Vesna Ivanović, Sanja Lazić, Marina i Ivan Radunović uigran su tim, a njihovo iskustvo dalo je žiriju nadu da će ovaj projekat realizovati do kraja, te da ćemo svi jednog dana postati redovni posjetioci Trguj.Me.

“Naš tim već skoro pune 3 godine radi zajedno u kompaniji Codingo. Kultura u okviru kompanije je da imamo interne hakatone, a onda nam dođe prirodno da idemo i na druge. Veoma smo dobro uhodani i u timu svako zna svoju ulogu. U kompaniji radimo na razvoju alata i prodajnih sistema za Amazon i Shopify platforme i posjedujemo veliko iskustvo u kreiranju sistema za automatizovanje prodaja.”

Pobjednici takmičenja koji su odlukom žirija osvojili prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 5.000 EUR je tim koji je potvrdio vodilju našeg takmičenja: suoči se sa problemom, u njemu vidi šansu i razvij univerzalno rješenje koje će pomoći zajednici. Tim YouLearn ima dva člana, Aleksandra i Tatijanu Dlabač, koji su kod svoje djece prije devet godina prepoznali ono sa čime se većina današnjih roditelja suočava – djeca više nisu zainteresovana za tradicionalne načine učenja, slušanje predavača na časovima ne drži njihovu pažnju, a sve veća povezanost sa novim tehnologijama i društvenim mrežama čini da više vremena provode online nego učeći.

U ovakvom problemu, porodica Dlabač vidjela je rješenje koje je bilo pobjednik našeg CoronaThona. Uz pomoć tehnologije interaktivnih igara koju su sami smislili prije nekoliko godina – P.A.G.E. oni su sada osmislili način da nastavnici i roditelji mogu sami zadavati djeci interaktivne zadatke, pratiti njihov napredak ili im davati online testove. Odavno je dokazano da djeca najbolje uče kroz igru, a to je upravo ono što ova aplikacija omogućava.

Jedno pitanje ipak mučilo je žiri, i možda baš presudilo da tim YouLearn najbolje objasni po čemu su drugačiji i inovativni. Pitanje se odnosilo na to po čemu se platforma YouLearn razlikuje od već provjerene Moodle, koju većina nastavnika u vrijeme učenja na daljinu koristi. Kako su iz tima objasnili, Moodle nema opcije dodavanja audio zapisa ili muzike uz zadatke, a njihova platforma bi omogućila i kreiranje više različitih zadataka, pa bi djeca zaboravila na monotoniju testova i lekcija. Uz to, platformu YouLearn najbolje bi opisale riječi YouTube za učenje, pa djeca zadatke kroz koje bi učili, više bi doživljavali kao interaktivne igre nego kao lekcije.

Dok oni još treba da razviju svoje rješenje koje može biti primjenjivo i mimo Crne Gore, tokom hakatona imali su optimistična zapažanja upravo vezana za digitalnu zajednicu naše zemlje.

“CoronaThon je u veoma kratkom roku privukao veliki broj stručnjaka iz raznih oblasti sa kvalitetnim idejama. To nam je pokazatelj da u Crnoj Gori postoji veliki potencijal kada su u pitanju inovacije i razvoj modernih tehnologija, koje omogućavaju razvoj proizvoda i u uslovima u kojim se danas nalazimo, a koji su daleko od uobičajenih. To je veliki potencijal za Crnu Goru i smatramo da bi joj te digitalne vještine trebale biti fokus u budućnosti.”

Dodatne tri nagrade u iznosu od po 1.000 EUR koje je obezbijedilo udruženje DevClub u saradnji sa Ministarstvom nauke osvojili su timovi Parapet, Team Respira i Psihoteka.

Parapet nam je u finalnom takmičenju prikazao aplikaciju Honorarium, uz pomoć koje bi nezaposleni mogli dati dodatnu vidljivost uslugama koje nude, od nuđenja usluga kreiranja vebsajtova do čuvanja djece, dok je Team Respira radio na razvijanju prototipa mehaničkih respiratora čija bi cijena mogla biti mnogo manja nego tradicionalnih. Tim koji je osvojio četvrto mjesto, Psihoteka, razmišljao je o mentalnom zdravlju zajednice, pa je njihovo rješenje bio interaktivni vodič uz pomoć kojeg bi korisnici mogli upoznati sebe, ohrabriti se i riješiti nesigurnosti sa kojima se svakodnevno suočavamo.

Za kraj, čestitamo još jednom svim pobjednicima, a veliku zahvalnost dugujemo i svim prijavljenim timovima.

Želimo im puno sreće u daljem radu, i nadamo se da ćemo nastaviti da pratimo njihov napredak kako bismo ubrzo imali aplikacije ili platforme koje će zaista pomoći crnogorskom društvu.

Znamo da nas tek čeka velika borba i da će izazovi sa kojim se kolektivno suočavamo mijenjati iz dana u dan, zato svima napominjemo da prate rad organizatora – Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstva kulture i Ministarstva nauke, a neke od njih su već tokom našeg live stream-a najavljene!

CoronaThon su organizovali Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstvo nauke i Ministarstvo kulture, u suorganizaciji sa mladim profesionalcima iz udruženja DevClub, kompanije Alicorn, nevladinog udruženja Digitalizuj.MeNaučno-tehnološkog parkaInovaciono Preduzetničkog Centra Tehnopolis i Mtel digitalne fabrike, uz značajnu podršku čitave IT zajednice. Ogromnu  podršku cijelom događaju dali su i medijski partneri online događaja su TV VijestiVijesti portal, RTCGPortal Analitika i Portal CDM. Nagradni fond iznosio je 13.000 EUR, što je najveći nagradni fond izdvojen za hakaton organizovan u Crnoj Gori.

Cijelo takmičenje možete pogledati ovdje.

Izvor: Coronathon.me

Pretraži