BoostMeUp pred-akceleracijski program

Osam novih inovativnih biznis ideja korak bliže globalnom tržištu

IPC Tehnopolis, kompanija Amplitudo i Naučno-tehnološki park Crne Gore, uz podršku Ministarstva nauke, razvijaju osam novih inovativnih biznis ideja kroz prvi predakceleracijski program u Crnoj Gori – BoostMeUp. Cilj ovog programa je da mladim ljudima i razvojnim timovima omogući da svoju ideju, uz finansijsku pomoć u iznosu od 4 500 eur, nefinansijsku podršku mentora i korišćenje infrastrukturnih segmenata, te ideje komercijalizuju i dovedu do nacionalnog, regionalnog i globalnog tržišta.

Nastavak programa obilježila je odlična energija, timski rad, napredak i inspiracija. Preko 40 članova timova i mentora okupilo se u Tehnopolisu u periodu od 22. do 24. juna kako bi se konačno sreli uživo, lično upoznali i kroz radionice nastavili intenzivan rad na razvoju ideja koje su izabrane da budu dio BoostMeUp-a.

Sve sale za rad bile su ispunjene novim znanjima koja su svih sedam mentora prenosili, kroz individualne ili grupne radionice, putem online platformi ili uživo. Dio mentora je bio spriječen da dođe, pa su radionice održane posredstvom digitalnih tehnologija, dok lično prisutni mentori nijesu krili zadovoljstvo čitavim programom, idejama, timovima i njihovim napretkom.

Oni su ovom prilikom kazali da je ovaj program je veoma pozitivna stvar za crnogorsko preduzetništvo, te da razgovor uživo sa članovima timova daje neku dodatnu vrijednost. Oblasti u kojima im mentori prenose znanja su za neke od timova do sada bili nepoznanica, ali su kroz čitav program dobili potrebnu podršku kako bi se usavršili i na kraju imali gotov proizvod i na pravi način ga predstavili na finalnom događaju u septembru. Evo šta su mentori kazali o dosadašnjem programu:

Timovi koji su dio BoostMeUp programa: Orhis, Flourish, Seljak.me, Sunrocket Solar Cooker, Solar Villager, Zahn265, Innat i Partour svoje ideje razvijaju u oblastima energetike, turizma, poljoprivrede, ekologije, ICT-ja i usmjerene su u pravcu digitalizacije društva u strateški ključnim oblastima definisanim S3 strategijom pametne specijalizacije Crne Gore, koja omogućava jačanje konkurentnosti crnogorske ekonomije kroz povezivanje snaga u istraživanju i inovacijama sa potrebama i razvojnim mogućnostima privrede.

Nakon dva dana energičnog i intenzivnog rada, članovi timova su iskazali zadovoljstvo zbog stečenih znanja, prilike da rade sa mentorima uživo, ali i prilike da razmijene iskustva i ideje sa drugim timovima koji su učesnici programa.

U nastavku programa slijede nove radionice koje će biti organizovane takođe u IPC Tehnopolis sredinom jula. Timovi imaju samo jedan zadatak – da vrijedno i uporno rade na razvoju svojih ideja kako bi na finalnom događaju, Montenegro Pitching Contest-u, koji će se održati 22. septembra u okviru konferencije Western Balkan Startup Forum, predstavili svoje ideje pred investitorima, biznis anđelima i uspješnim preduzetnicima iz zemlje i regiona.

Kroz ovakve i slične projekte koje finansira Ministarstvo nauke Crne Gore sigurni smo da smo na pravom putu razvoja crnogorskog inovativnog i startap ekosistema, te da će timovi napraviti još jedan korak ka globalnom tržištu, jer će steći sveobuhvatna znanja koja su im potrebna.

Pretraži