Mjesto okupljanja naučnika i kompanija

Privredni glasnik Privredne komore Crne Gore

Naučno-tehnološki park (NTP), investicija vrijedna 12 miliona eura, imaće zadatak da generiše neophodnu energiju i bude mjesto  okupljanja naučnika i istraživača, ali i tehnološki orjentisanih kompanija sa potencijalom brzog rasta i učinka, koji će ponuditi nova rješenja za nova vremena, kazao je premijer Duško Marković.

Na svečanosti povodom početka radova na izgradnji NTP-a, Marković je pozdravio odluku Univerziteta Crne Gore, da u partnerstvu sa Ministarstvom nauke, realizuje ovu vrijednu investiciju, čime će se podstaći i njegova konkurentnost. Premijer je istakao opredijeljenost Vlade da, čak i u najizazovnijim vremenima, za razvoj i prosperitet izdvoji i izdašnije i odlučnije.

Dakle, nema čekanja i oklijevanja. Niti ćemo štedjeti na ovakvim projektima”, istakao je Marković, prenosi portal Aktuelno. Tamo gdje oko posmatrača vidi nemar, dodao je on, dužnost Vlade je da iskaže odgovornost i stvori uslove za novu vrijednost. “Tako smo uradili i u Centru kulture u Pljevljima, Univerzitetskom centru u Beranama i na drugim objektima koji dugo nijesu bili privedeni namjeni“, kazao je Marković.

Konstatujući da globalne promjene i naučno-tehnološki razvoj ne dopuštaju inertnost, predsjednik Vlade je kazao da u Crnoj Gori naučni i intelektualni potencijal leži posebno u mladima, te da obrazovanim i telantovanima moramo obezbijediti sve da ostvare svoj stručni potencijal. Osvrćući se na posljednja izazovna globalna dešavanja, premijer je kazao da je prilikom nedavnog rebalansa, budžet Ministarstva nauke u najvećoj mjeri sačuvan, na način da obezbjeđuje da se svi programi podrške naučno-istraživačkim i inovativnim djelatnostima realizuju u punom iznosu. “Podsjećam, zahvaljujući ovim aktivnostima do sada je posao obezbijedilo 170 mladih ljudi, od kojih su 40 doktorandi, dok će za ovu godinu broj podržanih doktoranada biti uvećan na 50, a za tu namjenu su obezbjeđena sredstva u iznosu od 2,3 miliona eura”, kazao je premijer.

Marković ističe da će novi zakonski okvir za inovacije i tehnološki razvoj, omogućiti krupan iskorak ka stvaranju povoljnog ambijenta za inovacije u Crnoj Gori. “Mlade, inovativne firme i startapovi dobiće priliku za finansiranje svojih ideja, rast zaposlenosti i povećanje izvozne djelatnosti”, rekao je premijer Marković.

Ministarka nauke Sanja Damjanović je kazala da ovo nije samo još jedan objekat već središte i pokretač nove snage za našu privredu od koje očekuje brzi povrat ove investicije. Zahvalivši premijeru i Vladi na podršci ulaganju od osam miliona eura, Damjanović se zahvalila i kompaniji Telekom koja je pružila značajnu podršku u opremanju NTP i budućem razvoju njegovih usluga, u vrijednosti 1,5 miliona eura, što finansijske, što podrške u opremi.

“Očekujemo da će ovo mjesto biti interesantno i drugim donatorima, ali i investitorima”, kazala je ministarka i pohvalila se sjajnom saradnju koju imaju sa inovativnom i IT zajednicom.

Rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić kazao je da od NTP očekuju podsticaj naučno-istraživačkog rada, stimulisanje inovativnog načina razmišljanja, transfer znanja i tehnologija, jačanje preduzetničkih kapaciteta i interdisciplinarne saradnje, kao i uspješnu komercijalizaciju rezultata njihovog rada. “Park je smješten unutar kampusa tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici, omogućavajući proaktivan pristup najboljim visokoobrazovanim kadrovima i simbolično povezujući naučno-istraživački sektor, privredni sektor, javne institucije i lokalnu zajednicu, a sve sa ciljem da se kreira stimulativni ambijent za inovativne i preduzetničke aktivnosti, koji će za rezultat imati jačanje konkurentnosti crnogorske ekonomije”, kazao je Nikolić.

Izvršni direktor NTP-a Velibor Bošković kazao je da je NTP zamišljen kao centralna jedinica nacionalnog inovaciono-preduzetničkog ekosistema. “Ovo mjesto biće dom za sve inovativne kompanije i pojedince koji svoje poslovanje baziraju na znanju, inovacijama i najnovijim tehnologijama. Poseban segment naših aktivnosti biće usmjeren na podršku razvoja startap kompanija koje imaju visok potencijal rasta i izvoza svojih proizvoda i usluga”, kazao je Bošković.

Zgrada budućeg Naučno-tehnološkog parka je dizajnirana u skladu sa najsavremenijim arhitektonskim, funkcionalnim i tehnološkim standardima. Na bruto površini od preko 14.000 kvadrata predviđeni su svi neophodni sadržaji koji će pojedincima, timovima i kompanijama pružati mogućnost da razvijaju, testiraju i komercijalizuju svoje preduzetničke ideje.

Izvor: Privredni Glasnik PKCG

Pretraži