Imam ideju za biznis, šta sad?

Pala vam je fantastična ideja na pamet i sigurni ste da vrijedi milione! Nikome nećete da je kažete, jer vas je strah da je neko ne „ukrade“, a opet niste sigurni kako da počnete?

E pa bio sam u vašoj koži bezbroj puta, sa raznim idejama u raznim vrstama biznisa, od kojih su mnoge propadale, ali iz kojih se mnogo toga naučilo.

[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” content_alignment_medium=”” content_alignment_small=”” content_alignment=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=”” font_size=”” fusion_font_family_text_font=”” fusion_font_variant_text_font=”” line_height=”” letter_spacing=”” text_color=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Pišite

Prije svega, držite se uvijek one stare dobre poslovice „Pametan piše, a glup pamti.“, iako ste mislili da se ideje razvijaju u vašoj glavi, one to zapravo čine na papiru. Sve što zamislite, ako ne zapišete, dovodite u rizik da zaboravite. I zaboravićete, barem neki fantastičan dio toga. A iznenadićete se kakva se magija dešava kada prislonite olovku na papir i krenete da skicirate gotov proizvod onoga šta ste zamislili.

Takođe, imajte jednu posebnu svesku za vaše „ideje od milion dolara“, jer jednom kada krenete da zapisujete, biće ih mnogo. Primjera radi, ideja za inovativnu platformu za oglašavanje nekretnina – Flatoro.com , bila je u toj svesci pola godine prije nego što smo moj sadašnji partner, Todor Pavlović, i ja uopšte pričali o njoj. A već godinu dana kasnije…pa pogledajte i sami. 🙂

Među tim idejama bila je i ideja za našu organizaciju BIOM – Business Improvement Organisation Montenegro, koja je 3 godine čekala da se „spoje kockice“ i da bude pokrenuta, i to baš kada je počela pandemija, 24.03.2020.

Zato samo pišite, jer nikada ne znate koji dio te ideje i u kom trenutku može doživjeti „svojih pet minuta“.

Provjerite svoju ideju

Prije nego što krenete da razvijate dalje ideju i ulažete u nju, provjerite da li je ona „The one“. Zapamtite da naše ideje nekad mogu fantastično da zvuče u našoj glavi, a da u realnom svijetu nemaju nikakvu praktičnu primjernu. To biste ipak željeli da saznate prije, nego kasnije – posle utrošenog novca, vremena, energije i entuzijazma. Nekada od ushićenja i emotivne povezanosti sa idejom poletimo i ne vidimo realnost, a to nije dobro. „Stick to the ground.“

O idejama pročitajte i na našem IG profilu.
Istražite trenutno tržište, koji su to slični proizvodi ili usluge u vašem okruženju, kako oni izgledaju kod nas, a kako u svijetu, koliko koštaju, na koji način se proizvode, koliki su troškovi proizvodnje istih, potencijalni klijenti i njihova kupovna moć, veličina tržišta, trenutna potražnja za istim, razvijenost konkurencije,… Nemojte ovo da vas zastrašuje, jer najveći dio odgovora možete naći postavljanjem pravih pitanja Google-u i vašim prijateljima.
I da, naučite da postavljate dobra pitanja i radite to često, jer „Ko pita, ne skita“. Za savjet uvijek možete pitati i nas, na bilo kojoj drušvenoj mreži, samo ukucajte BIOM.

To je bilo vezano za tržište i okruženje, a sada provjerite kako se vaša ideja uklapa u njega. Da li rješavate neki konkretan problem, da li već postojeći proizvod/uslugu pružate na inovativniji, bolji ili isplativiji način, da li je vaš proizvod/usluga popularan u svijetu a kod nas tek treba da dođe, da li uopšte postoji potreba za tim proizvodom ili on rješava problem koji u realnom svijetu ne postoji?

Ispitajte je dobro sa svih strana, a onda se zapitajte:
Da li ja zaista vjerujem da ovaj proizvod/usluga može biti najbolji u svojoj kategoriji?
Da li ću ja uživati u vođenju, razvijanju i prodaji ovog proizvoda/usluge?
Da li se ovaj proizvod/usluga poklapa sa mojim životnim, moralnim i etičkim principima?

Jer na kraju, ideja nema vrijednost, već proizvod koji donesete na tržište, a da biste do njega došli i da biste ga pretvorili u uspješan biznis koji će donositi zaradu vama i vašim saradnicima, potrebna je dugogodišnja posvećenost, istrajnost, strpljenje i svakodnevni rad, a to neće biti moguće ukoliko se ne budete osjećali dobro u onome šta radite.

Počnite od kraja

Dobro, probali smo da izbušimo ideju sa svih strana, ali ona se i dalje drži. I dalje smatrate da je „ona ta“ i da je sad pravo vrijeme da se realizuje. Bukvalno tržište i potencijalni kupci „plaču za njom“. 🙂

E pa onda ne oklijevajte više ni sekunde, jer vrijeme je novac. Just do it!

Postoji više načina da dođete od ideje do realizacije, ali znajte da vam je uvijek dovoljno da znate koji vam je sledeći korak i da se odmah bacite na njega. Završite ga, otkrijete sledeći korak, završite ga, sledeći,… i onda se osvrnete posle nekog vremena i proizvod je tu. Samo nemojte stajati!

Neke od načina je naša koleginica lijepo razložila na našem IG profilu.

Uglavnom, vratite se svojoj svesci i sada od gotovog proizvoda/usluge, idite korak unazad, to jest zapitajte se: „Da bih ovo dobio moram da imam/uradim/napravim/dobijem? Popišite sve šta vam padne na pamet, a potrebno je za ostvarenje. Onda za sve šta ste popisali, napišite kako doći do toga,… i sve tako dok ne dođete do svoje početne pozicije. I već imate okvirni plan, već znate šta treba da uradite i kako do toga da dođete. Izaberite prioritet, bacite se na njega i završite ga. Pa sledeći, pa sledeći. Jednostavno, zar ne? JUST DO IT!

„Progress over perfection“ – Napredak, a ne perfekcija

Odnekud se uvijek mora početi i taj početak nikad neće biti perfektan, niti mora biti. Čekanje da stvari budu perfektne kako biste počeli, ubiće vam svaki atom motivacije i želje i od velikog čekanja uradićete ono šta je zabranjeno u preduzetništvu – odustaćete. Krenite, počnite i trudite se da svakog dana budete bolji, u svemu. Učite, analizirajte prije svega sebe i radite puno na sebi. Uvijek se držite stare dobre teze čika Sokrata „Ja znam da ništa ne znam…“, konstantno to sebi ponavljajte. Jer ste vi najveći ograničavajući faktor razvoju vašeg biznisa. Vi i vaša sposobnost (brzina) razvoja vašeg znanja i vještina u ključnim sferama biznisa, a to su: Organizacija vremena (lična organizacija), Upravljanje finansijama, Marketing, Prodaja, Liderstvo i upravljanje timom, Postavljanje poslovnih sistema-procedura. Toliko toga ima da se nauči, da je vaša obaveza da svakoga dana učite i napredujete, kako bi sa vašim znanjem i vještinama rastao i vaš biznis.

Uvijek sebi postavljajte pitanje: „Ako bi svaki zaposleni u ovoj kompaniji bio kao ja, da li bi ovaj biznis napredovao?“. Ako odgovor nije povoljan, onda znate šta treba da radite. Budite promjena koju želite da vidite kod drugih. Budite lider koji će inspirisati svojim primjerom svoje saradnike da rade na sebi na svim poljima i vidjećete kako vaš biznis raste brzinom koje ni sami niste svjesni.

Naša misija je da podstaknemo preduzetništvo u Crnoj Gori, te nas slobodno zapratite i kontaktirajte našu organizaciju ili mene na sledećim linkovima:

BIOM Linktree:   https://linktr.ee/BIOMNE

Vaš Stefan Stešević
Stefan Stešević

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/stefanstesevic/

Instagram: https://www.instagram.com/velika_je_velika/

Pretraži